遇到自殘的朋友該怎麼做?

讀者問:

遇到自殘的朋友該怎麼做?他會自殺嗎?


說書人分享:


呢個係一個唔容易回答既問題,一個人有自殘行為可以有好多唔同嘅原因,一個有自殘行為嘅朋友會唔會自殺可以有好多因素影響,好難就咁作出一個判斷。作為朋友嘅就係做朋友嘅角色,去畀對方知你著緊同重視,持續咁關心(而唔係出現自殘行為先關心),如果可以嘅話嘗試明白對方背後嘅需要。或者你會好緊張好想做多啲野去關心對方,但其實自自然然做返自己就可以啦。陪下對方,如果對方想嘅話做下唔同嘅事情或者興趣。如果對方想同我地傾訴,我地耐心去聆聽就可以啦,亦都可以畀唔同嘅選項對方去揀想其他人點樣支援。


我地都可以提醒自己,自殘行為只係人嘅一部分,而唔係全部,唔好忘記對方都係一個有好多唔同面向嘅人。


你亦都可以同呢位朋友商量,係咪需要專業人士嘅介入,例如醫生,臨床心理學家,輔導員,或者社工。當然你都可以按你嘅需要尋找適合嘅服務支援你。


最後亦都係最重要嘅係,係照顧人地嘅同時我地都唔好唔記得要照顧自己,如果有需要,都記得要揾人幫手呀!


以下係一啲有關自殺嘅資料供參考:

https://goo.gl/5eeFpX

69 次瀏覽