展開治療是一種勇敢

深深吸一口氣,我同自己講:「最後一年,唔可以有任何差錯令自己畢唔到業!」


唔知由邊日開始做咩都無心機,為咗唔畀人知道我喊,無心機,就上堂扮訓覺。扮到無得再扮,就決定離開課室。行到去海邊,腦入面浮起一句:「點解我控制唔到自己情緒,做唔到卓越嘅一面?」


有一日,朋友問我有無時間陪佢覆診,我見自己都無心機上堂,又難得佢主動邀請就跟佢去。一去先知朋友原來係响精神科覆診 - 精神科?!


我好疑惑,問朋友:「點解你會揾我陪你覆診?你好地地,做咩無啦啦要睇精神科?你唔怕其他人知道你有精神病咩?」


朋友捉住我雙手,同我講:「我想你知道,睇精神科醫生同其他醫生都係一樣,點解要覺得疑惑呢?喂!你都係人,呢刻唔舒服就畀自己睇醫生休息一下,唔好再迫到自己咁盡。你仲年輕,當你好返之後再努力,深信身邊人都會感受到你嘅熱誠同卓越。」


我發現自己接納唔到自己有軟弱嘅一面,成日活响別人嘅眼光中,唔放過自己。


响朋友陪同下去睇醫生,醫生見到我嘅情況,建議我即時入院,我心裡面覺得好猶豫。


當我講畀爸爸媽媽知道我要入院治療,佢地好驚訝!嚴厲咁同我講:「細妹,你咁正常點解要住院?咁年輕入去住,一住你就一世就背住精神病病人嘅標籤响身!到時候出面唔會有人請你返工,就無前途,我地唔想你畀人覺得你係痴線!」


當時我喊住同他們講:「爸爸媽媽,一直以黎我响屋企扮開心扮無事,唔想大家擔心我。但呢一刻我好想同你地坦白,同樣我都好努力接受自己需要休息、醫治。我明白你地好擔心我前途,容許我休息過後再努力過,可以嗎? 」


展開治療嘅一步,看似軟弱,其實係一種勇敢。


by Chocolate

0 次瀏覽